Przyjęcie weselne to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu dwojga zakochanych w sobie ludzi. Najbardziej istotną rzeczą dla dobrego samopoczucia Pary Młodej i gości jest odpowiednie menu, jak je ułożyć, by zadowolić wszystkich obecnych na tej wyjątkowej imprezie?

Sekret udanego menu na przyjęciu weselnym

Wyprawiając huczne wesele na kilkadziesiąt lub nawet kilkaset osób, ciężko jest zadowolić każdego. Wybierając urozmaicone potrawy, są jednak szanse trafienia w gust przynajmniej części obecnych. Warto pamiętać, że jako Para Młoda nie mamy obowiązku myśleć wyłącznie o dobrym samopoczuciu gości, ale również o sobie i spokojnym przeżyciu wymarzonej uroczystości. Sekretem udanego menu weselnego jest różnorodność, łączenie smaków, tradycja pomieszana z nowoczesnością, sycące i ciężkie dania naprzemiennie z lekko strawnymi fit posiłkami. Każda potrawa powinna być z innej bajki.

Różnorodność dań w menu

Zazwyczaj na przyjęciu weselnym serwuje się obiad, kolację i dwa do trzech dodatkowych ciepłych posiłków. Ilość dań gorących powinna być adekwatna do przewidywanego czasu trwania uroczystości, jeśli wesele ma trwać do „białego rana” , warto umieścić dodatkową pozycję w menu, by wytrawni weselnicy nie poczuli niedosytu. Posiłki powinny być umiejętnie skomponowane. Jeśli na obiad do mięsa planujemy zaserwować ziemniaki, dobrze, by kolację podano z innym dodatkiem, takim jak ryż lub frytki. Dania weselne nie muszą składać się wyłącznie z mięs, mile widziane na biesiadnym stole będą pierogi, czy barszcz czerwony z pasztecikami.

Na jakie przekąski warto postawić?

Przekąski to pozycja obowiązkowa w weselnym menu, na nich powinniśmy też skupić należytą uwagę. Eleganckie mini kanapki, koreczki śledziowe oraz sałatki zazwyczaj cieszą się na weselach ogromnym zainteresowaniem gości. Oczywiście tutaj też należy zatroszczyć się o urozmaicenie, dwie sałatki z kurczakiem obok siebie nie są zbyt dobrym pomysłem. Warto, by wśród przekąsek umieścić lekkie przekąski oparte głównie na warzywach, w trosce o gości, którzy są na diecie.

Co ze słodyczami?

Ciężko jest zrezygnować ze słodkich przekąsek na weselu, możemy jednak nieco przełamać tradycję, w jaki sposób? Ciasta ustawione na stołach zazwyczaj zabierają dużo miejsca, tworząc niepotrzebny chaos, dlatego doskonałym pomysłem jest słodki bufet. Ustawiony w widocznym miejscu na sali stolik z dużym wyborem ciast i słodkich przekąsek z pewnością spotka się z dużą aprobatą ze strony gości.

Menu wegańskie

Zapraszając gości, warto zainteresować się, czy nie ma wśród nich wegan, lub osób z nietolerancjami pokarmowymi. Oczywiście nie musimy całkowicie zmieniać dla nich menu, należałoby jednak wśród ciepłych posiłków zastosować dodatkowo jedną lub dwie pozycje, które nie będą zawierać w sobie produktów odzwierzęcych. Również wśród przekąsek i słodyczy warto wprowadzić coś wegańskiego. Najłatwiejszym rozwiązaniem są sałatki, złożone z dużej ilości warzyw z lekkimi dressingami na bazie oliwy z oliwek oraz ziół.