Rozpływający się w ustach biszkopt, przełożony puszystym kremem z owocami – czy można wyobrazić sobie lepszą kulminację wesela niż kawałek tortu? Tort to ciasto na specjalne, wyjątkowe okazje. Na jakie szczegóły zwrócić uwagę, decydując się na konkretny, słodki poczęstunek? Jak wybrać idealny tort weselny?

FEERIA SMAKÓW

Jednym z najważniejszych aspektów przy wyborze tortu pozostaje smak. Możemy postawić na nieśmiertelną klasykę. Czekolada z wiśniami, owoce leśne z mascarpone czy krem kawowy – obronią się zawsze, ale będą po prostu poprawne. Zapewne nie zapadną zaproszonym głęboko w pamięć, a chodzi nam o to, aby ślub i wesele zapisały się we wspomnieniach gości złotymi literami. Dlaczego by nie zaszaleć ze smakiem? Krem lawendowy, bazyliowy albo rozmarynowy, ciasto dyniowe lub z dodatkiem jadalnych kasztanów – ogranicza nas tylko wyobraźnia, a smak nietypowego ciasta będzie tematem rozmów jeszcze przez długie lata.

Wykonanie tortu warto zlecić profesjonalnej cukierni. Mamy wtedy pewność, że słodki smakołyk dotrze na uroczystość na czas i będzie przepyszny. Przed ostateczną decyzją, koniecznie poprośmy o przygotowanie próbnego ciasta. Skonfrontujemy w ten sposób własne wyobrażenia na temat smaku ze stanem rzeczywistym i ewentualnie zmienimy decyzję co do poszczególnych składników. Warto też słuchać rad cukiernika w doborze elementów tortu. Doświadczenie profesjonalisty jest bezcenne i nakieruje nasze myśli na odpowiednie tory.

JEMY RÓWNIEŻ OCZAMI

To, że kwestia wizualna jedzenia jest równie ważna jak walory smakowe, nie dziwi dzisiaj nikogo. Pięknie podane potrawy pochłaniamy z większym apetytem, a całe wydarzenie zapamiętujemy na długo jako wykwintny posiłek, nawet jeśli zawierał jedynie proste składniki.

Sprawy nie inaczej mają się z tortem weselnym. Przystrojenie ciasta odgrywa niebagatelną rolę. Warto zadbać, aby słodkie ozdoby komponowały się z całym motywem przewodnim i dobrze wyglądały, zarówno podczas samej ceremonii, jaki i później, na zdjęciach. Koronkowe przystrojenie tortu nada świetności i podkreśli elegancki charakter wesela w stylu klasycznym, jadalny brokat oraz złoto dodadzą blasku i szyku uroczystościom w klimatach hollywoodzkich. Ustawienie figurek z Panem i Panną Młodą pokaże, że nowożeńcy mają dystans oraz potrafią z siebie żartować.

UWAGA, WJEŻDŻA TORT!

Wszyscy znamy ten moment, kiedy na salę weselną wjeżdża tort i rozpoczyna się jego krojenie. Pomimo tego, że obsługa uwija się jak w ukropie, by każdy dostał kawałek jak najszybciej, cała procedura może trwać dość długo. Jeżeli mamy przygotowaną specjalną atrakcję dla gości, dzielenie ciasta to świetny moment na jej zaprezentowanie. Pokaz sztucznych ogni, tańca czy magicznych sztuczek uprzyjemni oczekiwanie i sprawi, że czas nie będzie się dłużył.

Niezbyt popularnym, ale szalenie oryginalnym, wydaję się być pomysł puszczania filmu z projektora bezpośrednio na tort. Krótkie wideo jest odpowiednio obrabiane, aby uczynić z ciasta prawdziwe dzieło sztuki w ruchu. Film może prezentować historię znajomości pary młodej albo być wzruszającym podziękowaniem dla rodziców lub gości. Takiej atrakcji zaproszeni nie zapomną na długo.