Wesele jak wiadomo wiąże się z poczęstunkiem, a menu weselne zwykle składa się z kilku dań ciepłych i zimnej płyty z przeróżnymi wędlinami i sałatkami. Na wielu weselach jako atrakcja weselna tworzony jest stół wiejski, na którym ustawione są lokalne wędliny, chleb ze smalcem, ogórki kiszone czy marynowane grzybki. Nie jest to jednak jedyny sposób na zapewnienie gościom weselnym prawdziwej uczty dla podniebienia. Warto bowiem sięgnąć również do innych zakątków kulinarnych, proponując jako atrakcję weselną stół ze smakołykami rodem z Włoch, Hiszpanii, Grecji albo dalekiej Azji czy Japonii. Wybór kierunku podróży kulinarnych warto dopasować do motywu przewodniego wesela i stylu, w jakim jest ono urządzone. Koniecznie trzeba go również przedyskutować z kucharzami obsługującymi wesele, bo niektóre kuchnie są bardziej wymagające niż inne i nie w każdej kuchni znajdą się osoby gotowe podjąć się tego zadania.
Dodatkiem do przysmaków z wybranej kuchni świata, atrakcją weselną może być również degustacja alkoholi czy drinków z tamtego rejonu. Nalewaniem alkoholu może zajmować się kelner, ale za jeszcze większą atrakcję weselną należy uznać pojawienie się na weselu profesjonalnego barmana. Nie dość, że będzie on umiał zaserwować fantastyczne drinki, to jeszcze może uświetnić wesele pokazem barmańskim, który z pewnością goście weselni zapamiętają na dłużej.