Obecnie jesień nie jest zbyt popularną porą na ślub i to zupełnie z niejasnych przyczyn. Tradycyjne polskie wesela bardzo często organizowano o tej porze roku, gdy intensywne prace gospodarskie były już zakończone, czasu było nieco więcej, a długie wieczory przyjemnie było celebrować w trakcie hucznych obchodów ślubnych. Nie warto rezygnować z tej tradycji, zwłaszcza że otaczająca nas przyroda tworzy niepowtarzalną oprawę uroczystości. 

Dożynki, święto plonów

Żyjmy w kraju rolniczym, w którym kult chleba jest głęboki, a każda kromka traktowana jest z szacunkiem. To właśnie bochna chleba, którego ma nam nie zabraknąć życzą nam nasi bliscy na nowej drodze życia. Zboża, kłosy i snopy mogą być cudowną inspiracją do stworzenia ciekawych dekoracji sali i stołu biesiadnego. Jeśli słomiane kłosy wydają ci się zbyt przaśne, możesz po prostu zainspirować się ich wyglądem i użyć do tworzenia kompozycji dekoracyjnych traw. Ich wybór jest naprawdę ogromny, a niektóre gatunki, jak choćby wysokie trawy pampasowe zachwycają swoją elegancją. W ten lekko przygaszony, złoto-pustynny klimat pięknie wpiszą się białe nakrycia i złociste dodatki.

Leśny róg obfitości

Lasy to piękne miejsca, w których cudownie się odpoczywa, a zapach i bliskość z naturą są niepowtarzalne. Nic dziwnego, że producenci kosmetyków tak często sięgają po aromaty igliwia czy żywicy, które wspaniale nas relaksują. Rozległe, bezkresne kobierce z leśnych wrzosów to wspaniała inspiracja do tworzenia fioletowych, różowych i białych kompozycji. Połączone z mchem, paprociami, pnączami leśnymi wprowadzą gości w sielankowy nastrój. Drobne elementy miniatur lasu w szklanych pojemnikach, kulach lub butlach dodadzą stołom elegancji, a podarunki z orzechów na pewno zadziwią niezwykłością. Drewniane plastry zamiast pater, sprawdzą się jako punkt wyjścia do leśnego wesela, na którym panna młoda zaprezentuje się jako cudem odnaleziona rusałka. 

Złota i polska

Zwracając uwagę na kwiaty, często zapominamy o liściach. Te egzotyczne są wykorzystywane jako elementy bukietów weselnych, natomiast zdecydowanie rzadziej zwracamy uwagę na polskie klony, dęby czy kasztany, które tak pięknie wybarwiają się o tej porze roku. Miejskie parki mienią się złotem, czerwienią i brązem, świecącymi w przebłyskujących promieniach słońca. Równie piękne mogą być kompozycje z liści podświetlone migającymi płomykami świec czy kolorowymi lampionami, z przebłyskującymi gdzieniegdzie owocami jarzębiny. 

Wesele w stylu eco — jak zorganizować?

Owoce, warzywa, kosze…

Jabłka, grusze, śliwki stwarzają ogromne możliwości kulinarne, ale mają nie mniejszy potencjał dekoracyjny. Rozstawione w dekoracyjnych koszach natychmiast wprowadzą gości w przytulną atmosferę rustykalnego wesela. Mniej oczywistą dekoracją są jesienne dynie, a szkoda, bo ilość odmian, kształtów i barw jest naprawdę oszałamiająca. Co istotne, możemy dodatkowo podbić ich kolor złotym sprayem, dodając nieco elegancji. Takie zaskakujące kompozycje na pewno zapadną gościom w pamięć, zwłaszcza jeśli obdarujecie ich słoiczkiem domowych przetworów. 

Powiązane produkty

Produkt dodany do ulubionych

Cookies

Informacje dotyczące plików cookies

Ta witryna korzysta z własnych plików cookie, aby zapewnić Ci najwyższy poziom doświadczenia na naszej stronie . Wykorzystujemy również pliki cookie stron trzecich w celu ulepszenia naszych usług, analizy a nastepnie wyświetlania reklam związanych z Twoimi preferencjami na podstawie analizy Twoich zachowań podczas nawigacji.

Zarządzanie plikami cookies

O Cookies

Pliki cookie to niewielkie pliki tekstowe, które są zapisywane na komputerze lub urządzeniu mobilnym przez strony internetowe, które odwiedzasz. Służą do różnych celów, takich jak zapamiętywanie informacji o logowaniu użytkownika, śledzenie zachowania użytkownika w celach reklamowych i personalizacji doświadczenia przeglądania użytkownika. Istnieją dwa rodzaje plików cookie: sesyjne i trwałe. Te pierwsze są usuwane po zakończeniu sesji przeglądarki, podczas gdy te drugie pozostają na urządzeniu przez określony czas lub do momentu ich ręcznego usunięcia.